Kokusai Shorinjiryu Karatedo

logo_shorinjiryu.gif

Nykyisin harjoiteltava karate perustuu Kiinan kempoon. Japanissa karatea harjoiteltiin Okinawalla, joka on myös tyylisuuntamme Shorionjiryu karatedon syntyaluetta. Tyylisuunnat nimettiin perustajansa nimen, tyylin syntypaikan nimen tai tyylisuunnan teorian mukaan. Shorinjiryu nimi tulee Kiina shaolin tekniikasta tulleiden vaikutteiden takia.

Virallisesti hyväksyttyjä koulukuntia on ollut v. 1931 lähtien 20-30, joista yksi on meidän tyylisuuntamme. Japanissa on kolme Shorinjiryu karatedota. Meidän tyylimme Kokusai Shorinji ryu karatedon perustaja on Matsuoi Sensei. Tyylisuunta perustettiin Soke Tamotsu Isamun (v. 1919-2000) perustaman tyylisuunnan pohjalle.  Tyylisuuntamme pääopettajana on Matsuoi Yuji, 8. dan hanshi.

Eräs shorinjiryu karatedon perusajatuksia on nuorison kasvattaminen, mikä on peräisin kiinalaisesta kurikemposta.

Perusajatuksena on myös shorinjiryu karatedon käsittäminen yhdistyneeksi budoksi, jossa ei ole vain käsi- ja jalkatekniikkaa, vaan lisäksi asetekniikoita. Tekniikoiden liikeradat ovat pyöriviä, esim. kaiten tetsui, rasen shutouchi jne. Niissä käytetään hyväksi pyörimisliikkeen keskipakoisvoimaa voimakkaiden käsi ja jalkatekniikoiden aikaansaamiseksi. Perustajan mukaan shorinji tekniikoista 70 % on jalkatekniikkaa ja 30 % käsitekniikkaa. Shorinjiryn perusasento on kapea, yhden jalan levyinen. Asento mahdollistaa puolustautumisen mistä suunnalta tahansa tulevan hyökkäykseen sekä liikkumisen minne suuntaan tahansa. Tämän asennon säilyttäminen on erityisen tärkeää, jos vastustaja hyökkää aseen kanssa. Perustaja on sanonut, että karate on kamppailulaji ja sen takia myös kilpailuissa täytyy säilyttää sen kamppailuluonne. Kovien ja tehokkaiden potkujen ja lyöntien käyttö ei kuitenkaan ole mahdollista ilman suojausta.

kumite6.jpg

Shorinjiryu karatedossa kata ei ole vain toshikukenho (potku- ja lyönti) tekniikkaa, vaan kataa voidaan harjoitella myös aseiden kanssa. Asetekniikoiden harjoittelu on olennainen osa karatedota.

Lähde: Yuji Matsuoi, tyylisuunnan Suomen päämies